Choď na obsah Choď na menu
 


Chobotnica veľká

 

Chobotnica veľká

 Chobotnica veľká alebo chobotnica obrovská (Enteroctopus dofleini) patrí medzi mäkkýše (Mollusca). Spolu s kalmármi patrí k najväčším mäkkýšom a najväčším a najinteligentnejším bezstavovcom. Žije vo väčších hĺbkach. V staroveku a stredoveku existovalo veľa legiend o tom, ako obrovská chobotnica napadla loď.

[upraviť]Opis

Chobotnica veľká narastá do dĺžky 3 - 5 m a váži 10 - 50 kg. Plazí sa po dne pomocou dlhých, prísavkami pokrytých ramien. Úkryt vyhľadáva v koraloch, pod balvanmi a v puklinách. Dožíva sa 4 roky.

[upraviť]Výskyt

Žije na severnom okraji Tichého oceánu, od Japonska po Aleutské ostrovy a južne poKaliforniu.

[upraviť]Správanie

V ohrození mení farbu alebo vypustí oblak „atramentu“, ktorý ju zahalí. Mladé jedince si vyhrabávajú diery pod kameňmi, v piesku alebo štrku, kde nachádzajú útočisko pred predátormi - tuleňmimorskými vydramižralokmi a veľkými rybami.

[upraviť]Potrava

Chobotnica veľká loví potravu hlavne v noci, živí sa predovšetkým krabmi a homármi, ako aj inými kôrovcami a mäkkýšmi, menšími chobotnicami a rybami. Potravu často konzumuje vo svojom úkryte, pričom prázdne schránky a iné nestrávené zvyšky koristi hromadí pred vchodom.

[upraviť]Rozmnožovanie

Chobotnice žijú väčšinou samotársky život, s výnimkou obdobia rozmnožovania. Samec dopraví balík spermií, dlhý až jeden meter, do plášťovej dutiny samice pomocou špeciálne modifikovaného ramena. Samica kladie tisíce vajíčok do dier na dne a stráži ich až do vyliahnutia, čo trvá 5 až 8 mesiacov v závislosti od teploty vody. Ustavične ich polieva prúdom vody zo svojho sifónu a čistí ich ramenami od parazitov. Po celý ten čas neprijíma potravu a krátko po narodení potomstva hynie.

[upraviť]Liahnutie mláďat

Pri liahnutí im matka pomáha dostať sa von z diery, odkiaľ plávajú k hladine. Prvé mesiace svojho života strávia medzi planktónom na hladine, potom sa presúvajú ku dnu.

 

Chobotnica veľká
Chobotnica veľká
 
Vývojový stupeň Epitelovce Eumetazoa
Skupina DvojstranovceBilateralia
Vývojová vetva DruhoústovceDueterostomia
Kmeň (phylum) Mäkkýše Mollusca
Podkmeň (subphylum) SchránkovceConchifera
Trieda (classis) HlavonožceCephalopoda
Podtrieda (subclassis) DvojžiabrovceDibranchia
Rad (ordo) Osmonohy Octopoda
Podrad (subordo) Incirrata
Čeľaď (familia) Octopodidae
Rod (genus) Enteroctopus
Druh (species) Chobotnica veľkáEnteroctopus dofleini
 
Vedecký názov
Enteroctopus dofleini
Wülker1910
Výskyt chobotnice veľkej
Výskyt chobotnice veľkej
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.