Choď na obsah Choď na menu
 


Kapibara

 Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris), tiež volal voda prasa, je polořadovka-vodný, bylinožravých cicavcov. Je to najväčší hlodavec . Kapibara je endemické k väčšine tropických a strednej oblasti Južnej Ameriky východne od Ánd . Zviera je na sever-centrálna Florida a možno aj ďalšie subtropické časti Spojených štátov dovážať.

Kapibara je jediný žijúci člen rodiny , Hydrochoeridae. Niektorí vedci považujú dwergras,Hydrochoerus isthmius ako platný druh. Dwergkapibara je o polovicu väčší ako normálny kapibara.

Meno, "kapibara" pochádza z starého Tupi slovo Kaap ûara ("tráva-jedlík"), prípadne od slova Guarani kapiÿva, že "pán trávy" znamená. afrikánčina niekedy odkazujú na zvieratách len "vodné prasa", doslovný preklad latinského názvu druhov.

Žena-kapibara s ňou deti.

Dospelý kapibaras medzi 105 až 135 cm vysoký a váži medzi 35 a 65 kg. Až na ich veľkosť, je vzhľad kapibara porovnaní s morča. Sú vynikajúce plavci a nohy čiastočne swemvliese. Ich predné laby majú štyri prsty a nohy za každé tri prsty.

Kapibaras trávia väčšinu svojho života vo vode: oni sa pária vo vode a voda sa používa aj schovať pred predátormi, ako sú anakondas, pumy, jaguáre a ľudskými lovcami po niekoľko minút pod vodou zostáva. Môžu dokonca aj spí pod vodou s použitím iba nosom nad hladinou sa drží na čerstvý vzduch.

Zvierat, patrí všeobecne k stáda, i keď sú jednotlivé alebo vo dvojiciach sa nachádzajú. Muži majú žľazu na ich nosoch kvapaliny feromón vydania. Počas párenie utiekli žľazy na okolité rastliny a listy v nádeji, že pre ženu získať. Ak nie je vo vode, ktoré sú v okolí riek nájdený.Jedia ráno a večer, a ich strava sa skladá prevažne z rieky rastlín a kôry.

Mladí kapibaras je výrazne svetlejšia než u dospelých kapibaras.

 

Kapibara
Bristol.zoo.capybara.arp.jpg
 
Stavu ochrany
Stav iucn3.1 LC af.svg 
Zabezpečenie IUCN 1.3 ) [1]
Taxonómia
Británia: Zvieratá 
Kmeň: Chord 
Triedy: Mammalia 
Poradí: Rodentia 
Podrad: Hystricomorpha 
Infraorde: Caviomorpha 
Rodina: Caviidae 
Podčeľaď: Hydrochoerinae 
Pohlavie: Hydrochoerus 
Brisson , 1762
Druhy: H. hydrochaeris 
Binomické nomenklatúry
Hydrochoerus hydrochaeris 
Linnaeus , 1766 )
Rozdelenie kapibara
Rozdelenie kapibara

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.