Choď na obsah Choď na menu
 


Slon africký

 

Slon

Slon africký

Na zemi žijú tri druhy slonov-slon indický ,slon africký, slon pralesný. Slon africký je v súčasnosti najväčšim žijúcim suchozemským zvieraťom. Ked sa slonie mláda narodí, má vyše 100 kilogramov. Dospelý slon váži do 6 ton a dosahuje výšku 4 metre. Slon je taký ťažký , že musí spať postojačký , a nie je schopný preskočiť ani najmenšiu prekážku. Je to pokojné zviera, ale ked sa cíti ohrozené , bez váhania sa dá do boja s útočníkom. Vztýči mohutné uši, rozbehne sa a v plnej rýchlosti rozdupe všetko ,  čo mu príde do cesty. Z cesty mu ustúpi dokonca aj lev. Slonie uši slúžia na rôzne účely -slon sa nimi ovieva a ochladzuje. Pri jedení a pití používa chobot, zakončený dvoma veľmi pohyblivými výbežkami. Pri hľadaní potravy využíva aj slonie kly. Slonie kly sú zo zuboviny, ktorá nie je pokrytá sklovinou a volá sa slonia kosť, slonovina. Sú to vlastne mimoriadne vyvinuté vrchné hryzáky. 
 
 
 
 
Slona spozná každé malé dieťa podľa chobota.Je to svalnatý, veľmi pohyblivý orgán, ktorý vznikol predĺžením nosa.Slon ním môže ňuchať aj vysoko vo vzduchu, napríklad nad trojmetrovou ´´sloňou´´ trávou.Pomocou prstových výbežkov na konci chobota ohmatáva predmety a dokáže ich aj chitiť, i keď sú veľmi drobné.Väčšie telesá dvíha tak, že ich chobotom obíjme.Chobotom si podáva do papule potravu a chobotom aj pije, lebo krk má krátky a málo pohyblivý.Malé sloníčatá ešte nevedia používať chobot a z matkinho struku pijú vždy papuľkami.Slonie kly – premenené rezáky hornej čeľuste – sú pri koreni doté a stále dorastajú.pomocou nich slon odlupuje kôru, drví knene stromov, ryje v zemi a podobne.Okrem klom má slon v každej polovici hornej i dolnej čeľuste už iba po jednej stoličke.je asi 40 cm dlhá a 10 cm vysoká, a keď sa obrúsi, nahradí ju iná.To sa môže opakovať vcelku šesťkrát za zivot.Pachové žlazy sa slonom vyvinuli na sluchách.Asi od dvoch rokovvyľučuje žlaza tmavý sekrét, ktorý je akousi osobnoú vizitkou slona.Ak sa dva slony stretnú prikladajú choboty jeden druhému k sluchovej žľaze a oňuchávajú sa.Slony sa združujú do stád, ktoré majú často až sto jedincov.Samice s malými mláďatami majú výsadné postavenie.O mľáďatá sa okrem matky často starajú aj ´´tety´´.
 
 
 
Slonica kotna sai 22 mesiacov. Rodí jedno mľáďa, ktoré je visoké asi 1 meter a váži okolo 90 kg.Matka ho dojčí dva roky.Mladý slon dospieva v trinástom roku, spravidla však ešte noskôr.Slon africký môže narásť na skutočného obra.Nie sú exemplárne vysoké v kohútiku 3,5 metra (najväčší dosiaľ známy slon, zastrelený v roku 1955 v Angole, mal výšku 3,95 metra a vážil 12 ton).Slonovina bola vždy vyhľadávanou surovinou, pre ktorú človek slony vo veľkon zabíjal.Kly sa presne merali a vážili, takže dnes máme o nich dosť presných údajov.Najdlhší známy sloní kel meral vo vonkajšej strane oblúka 345 cm.Najťažší známy mal hmotnosť 117,5 kg.Hovorý sa, že slony sa dožívajú vysokého veku.Najnovšie výzkumy ukazujú, že zvyčajne dosiahnu 40 až 50 rokov, celkom výnimočne až 70 rokov.Dospelý slon nemá v prírode žiadneho ňepriateľa okrem človeka.Iba malé sloniatka výnimočne padnú za obeť levom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.