Choď na obsah Choď na menu
 


srnec lesný

 Srnec lesný

Srnec je najmenším európskym predstaviteľom čeľade jeleňovitých. Má veľmi útlu, gracilnú stavbu tela, štíhle vysoké nohy a štíhly krk. V zadnej časti vyvýšené telo mu umožňuje dobre podliezať kroviská a lesný podrast. Srnce trávia deň zväčša dlhším odpočinkom prerušovaným pastvou. Hlavné fázy prijímania potravy sú najmä za súmraku a ráno. Závažným obdobím ročného cyklu je vrcholiace leto, keď si srnce musia vytvárať rezervy na zimu. Dostupnosť a kvalita potravy v tomto období je neraz rozhodujúcim predpokladom prežitia zimy. 


S ubúdaním zeleného krmiva sa aktivita srncov čoraz viac obmedzuje. Zimu trávia v maximálnom možnom pokoji v dobrom úkryte alebo na otvorenom poli. Tým znižujú svoj energetický vývoj v čase chudobnom na potravu. Srnce a srny sa správajú teritoriálne. Svoje územie si značkujú výlučkami pachových žliaz. Samce to robia sekrétom z čelovej žľazy otieraním parožia o kroviny a na iných nápadných miestach. Srnce sú veľmi náročné na potravu, snažia sa obmedziť príjem nepotrebného na minimum, vyhľadávajú teda vysoko výživné rastliny alebo výhonky. Srny vrhajú jedno až dve mláďatá. Asi po týždni už nasledujú matku a začínajú behať. U nás je srnec najpočetnejším kopytníkom. V kultúrnej krajine predstavuje srnec lesný najväčšie pôvodné lovné zviera.
 

Srnčia zver sa rada pasie na rúbaniskách, kde nachádza rozmanitú potravu. V potrave býva prieberčivá.V lete žije srnčia zver osamote a v zime sa združuje do menších čried.Srnčia ruja prebieha od júla do augusta a srny rodia v jarných mesiacoch najčastejšie 2 mláďatá. Zriedkavo 1 či 3.Váha dospelého srnca je okolo 14-18 kg, srna môže byť o niečo ľahšia.Srnce zhadzujú parožky v októbri až novembri, pričom do jari im dorastú nové.Keď srnčia zver spozoruje nebezpečenstvo začne bäkať ( bäkanie pripomína brechot psa ). Ak však spozoruje nebezpečenstvo nebäká, ale odskočí.

srnec lesný (Capreolus capreolus)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Super

(Katka, 14. 1. 2014 18:24)

Výborný text naozaj, robím referát na bio a mám robiť o srncovi a veľmi mi to pomohlo. Ďakujem.